Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Látszerész - A Kontaktlencséről szóló cikkek képes leírás - Látszerész.tlap.hu
részletek »

Látszerész - A Kontaktlencséről szóló cikkek - Látszerész.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: latszeresz.tlap.hu » Látszerész - A Kontaktlencséről szóló cikkek
Keresés
Találatok száma - 12 db
A lágy kontaktlencse

A lágy kontaktlencse

A világon először magyar tudós készített egész napos viseletre alkalmas kontaktlencsét. A lágy és kemény változatoknak egyaránt megvan a maga tábora. A világon először magyar tudós készített egész napos viseletre alkalmas kontaktlencsét. A lágy és kemény változatoknak egyaránt megvan a maga tábora. Ki-ki a szerint választhat a gondos ápolást igénylő, illetve eldobható lencsék között, hogy milyen alkalmakkor viseli, mennyire akar "vacakolni" a tisztítással. A kontaktlencse (régies nevén kontaktüveg) a szem fénytörési hibáinak korrigálására szolgáló optikai eszköz, melyet közvetlenül a szemre helyezve viselnek. 1827-ben merült fel egy fizikusban, hogy bizonyos látási hibák ily módon javíthatók lennének. 1888-ban megszületett az első, a szemgolyó teljes felszínét borító kontaktüveg - mint neve is mutatja - üvegből.

Akár a nyolcévesek is viselhetnek kontaktlencsét

Akár a nyolcévesek is viselhetnek kontaktlencsét

A myopia általában 8 éves korban kezdődik. Az Ohio State University kutatói három hónapos tanulmányt végeztek, melynek során úgy találták tízből kilenc nyolcéves rövidlátó gyermek ügyesen használta az eldobható egynapos lencséket. Jeffrey Walline szemészkutató szerint a legtöbb szülő nem feltételezi, hogy nyolcéves gyermeke elég felelősségteljes a feladathoz. A vizsgálatban résztvevő gyermekek azonban szülői segítség nélkül képesek voltak kivenni és betenni az egynapos lencsét, amelyet nem kell tisztítani és fertőtleníteni.

Beépített mini-kontaktlencse

Beépített mini-kontaktlencse

Az Egyesült Államok egészségügyi minisztériuma, az FDA engedélyezte, hogy a rendkívüli mértékben rövidlátók szemébe egy állandó, kivehetetlen, viszont a szokásosnál jóval kisebb kontaktlencsét ültessenek be. Ehhez kifejlesztettek egy speciális implantátumot, amelynek keresztmetszete csupán egyharmada az átlagos lencsének. Így egészen kis lézeres bemetszéssel lehet a szembe, a szaruhártya és az írisz közé helyezni. A beavatkozás csak mínusz 5-től mínusz 20 dioptriáig terjedő fókuszálási hibák esetében ajánlatos. A lencse véglegesen ott marad, ám, ha valamiért mégis el kellene távolítani, úgy a kioperálása megoldható, nagyjából azon a módon, ahogyan egykor beültették.

Herpesz a szemben

Herpesz a szemben

Az egyik ulmi klinika szemészeti ambulanciáján egy 44 éves asszony jelentkezett. Erősen könnyezett - ezt akut szemfájdalma és idegentest-érzése váltotta ki. Vizsgálata vérbő kötőhártyát, szaruhártya-ödémát és majdnem az egész szaruhártyájára kiterjedő, szétágazó epithelialis károsodást mutatott ki. A diagnózis: szaruhártyaherpesz okozta keratitis dendritica. Hans-Walter Roth, az ulmi szemészeti klinika munkatársa azt hangsúlyozta az eset bemutatásakor, hogy a szaruhártyaherpesz kifejezetten hajlamos a kiújulásra. Valamilyen idegen test - például a kontaktlencse - kedvezhet a vírusfertőzés fellángolásának. Ennek kockázatáról minden esetben tájékoztatni kell a pácienst, ha az kontaktlencsét szeretne viselni. Emellett a lelkére kell kötni, hogy ha probléma lép fel, azonnal távolítsa el a szeméből a lencsét és keresse fel a szemorvost. Herpesz esetén antivirális terápiát kell alkalmazni és a pácienst legkevesebb három hétre eltiltani a kontaktlencse viselésétől.

Így hordjuk mi

Így hordjuk mi

Egy friss kutatásból kiderül, a legtöbb kontaktlencse viselőnek vannak apró kellemetlenségei a lencse miatt. Pedig már van megoldás a problémáikra: a szilikon alapú kontaktlencse, amely sokkal több oxigént enged a szemhez, mint elődei.

Ki hordhatja a lencsét?

Ki hordhatja a lencsét?

Az emberek többsége viselhet kontaktlencsét, de a kutatások még tovább tágították a határokat. Így már az asztigmiás és presbióp páciensek, is hordhatnak kontaktlencsét. Gyermekkorunktól viselhetünk kontaktlencsét. Akár fiatal, akár idős, akár rövid- vagy távollátó Ön, valószínűleg létezik az Ön számára is kontaktlencse.

Kontaktlencse és őssejtek a látásért

Kontaktlencse és őssejtek a látásért

A kísérletben résztvevők látása az egyszerű, olcsó és minimális kórházi ellátást igénylő eljárás után jelentősen javult. Az Új-Dél-Walesi Egyetem orvostudományi karának kutatócsapata a páciensek ép szeméből gyűjtötte be a szaruhártya őssejtjeit.

Miért korlátozott a lencse viselhetőségének ideje?

Miért korlátozott a lencse viselhetőségének ideje?

A szaruhártya (cornea), a szem tiszta része, nem tartalmaz vérereket, véredényeket. Azért véredénymentes, hogy akadálytalanul tudja továbbítani a fényt. Mivel a vérből így nem kaphat oxigént ez az élő szövet, a levegőből kell azt beszereznie. A kontaktlencse gátolja a korneához igyekvő oxigénáramlást, ezért a korneasejtek anyagcsere-folyamata megváltozik, a szövet megvastagodik, ezt a folyamatot ödémának nevezünk.A kontaktlencsék olyan anyagból készülnek, amely a lehető legtöbb oxigénmennyiséget engedi át. Ez azonban általában nem egyenlő azzal, ami kontaktlencse nélkül jutna el a szaruhártyáig, ezért a kontaktlencse viselési idejét az oxigénellátási korlátozáshoz kell igazítani.

Szemüveg kontra kontaktlencse

Szemüveg kontra kontaktlencse

Mindannyiunknál más a képlet: van, aki a szemüvegre esküszik, van, aki inkább elviseli a kontaktlencsét, bármilyen sok macerával jár. De hogyan kell helyesen viselni és használni a lencséket? Hogyan sminkeljünk a két esetben? És ha szemüveg-pártiak vagyunk, milyen keret a legmegfelelőbb a számunkra? Mindkét tábor híveinek tudunk tanáccsal szolgálni.

Hirdetés
Színes írások: Víz alatti kontaktlencse

Színes írások: Víz alatti kontaktlencse

Itt a jó idő, mind többen indulnak búvárkodni a tengerekre. Számukra lehet érdekes az a segédeszköz, amellyel egy vörös-tengeri expedíció során új, 100 méteres merülési világrekordot állítottak fel. A rekorder búvár egy olyan kontaktlencsét próbált ki, amellyel még ebben a mélységben is élesen látott. A találmány az eltérő közegek fizikáján, konkrétan a fénytörés jelenségén alapul. A víz levegőtől eltérő törésmutatója miatt a búvár csak elmosódottan látja a környezetét. Felszerelésükhöz ezért tartozik egy búvármaszk is, amely légpárnát alkot a búvár szeme és a víz között. Nagyobb mélységekben azonban nagyobb a nyomáskülönbség is a maszk légnyomása és a víznyomás között (kb. tízméterenként egy bar). Ennek következtében a víz bepréseli az arcbőrt a maszk alá, és vértolulást, sőt vérzést is okozhat a bőrön keresztül. Kiegyenlítő hatású lehet, ha a búvár levegőt fúj az orrán keresztül a maszk alá, és ezzel csökkenti a nyomáskülönbséget. Nagy mélységekben azonban nincs lehetőség a maszk használatára.

Vad Szemek

Vad Szemek

A legújabb alkalmi divatkellék, a hollywoodi speciális effektus lencsék gyártójától. Egy konvencionális, szférikus kontaktlencse - egy tekintet, amelytől még a szája is tátva marad. A választék: White-out (= Hófehér), Wildfire (= Futótűz), Hypnotica (= Delejes szem), Zoom'in (= Légcsavar), Red Hot (= Tűzvörös), Cat Eye (= Macskaszem), Alien (= Földönkívüli), vagy Bloodshot (= Véreres). A lencse 5 mm átmérőjű, átlátszó, valójában a pupillának megfelelő optikai zónája révén a lencse viselete bármilyen fényviszony mellett jó látást biztosít.

Vége a szemcseppezésnek?

Vége a szemcseppezésnek?

A jelenleg elérhető terápia a napi többszöri szemcsepp-használat, ami azonban nehézséget jelent a betegeknek, ráadásul a pislogás és könnyezés miatt a cseppentett dózis mindössze 1-7 százaléka szívódik fel.

Tuti menü