Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Látszerész linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Látszerész képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: latszeresz.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 84 db
A corneába ültetett gyűrűvel helyettesíthető...

A corneába ültetett gyűrűvel helyettesíthető...

Egy új eljárás segítségével, melynek során egy apró, átlátszó gyűrűt ültetnek be a szaruhártyába, talán egyes rövidlátó betegek lézersebészet nélkül is megszabadulhatnak szemüvegüktől vagy kontaktlencséjüktől. A mintegy 15 perces, helyi érzéstelenítéssel végzett beavatkozás során a sebész egy apró bemetszést ejt a szaruhártya szélén, majd ezen át behelyezi a gyűrűt. A páciensek semmiféle fájdalmat vagy zavaró érzést sem éreztek a gyors műtét után, és a gyűrű a szem külső megjelenését sem változtatja meg.

A lágy kontaktlencse

A lágy kontaktlencse

A világon először magyar tudós készített egész napos viseletre alkalmas kontaktlencsét. A lágy és kemény változatoknak egyaránt megvan a maga tábora. A világon először magyar tudós készített egész napos viseletre alkalmas kontaktlencsét. A lágy és kemény változatoknak egyaránt megvan a maga tábora. Ki-ki a szerint választhat a gondos ápolást igénylő, illetve eldobható lencsék között, hogy milyen alkalmakkor viseli, mennyire akar "vacakolni" a tisztítással. A kontaktlencse (régies nevén kontaktüveg) a szem fénytörési hibáinak korrigálására szolgáló optikai eszköz, melyet közvetlenül a szemre helyezve viselnek. 1827-ben merült fel egy fizikusban, hogy bizonyos látási hibák ily módon javíthatók lennének. 1888-ban megszületett az első, a szemgolyó teljes felszínét borító kontaktüveg - mint neve is mutatja - üvegből.

A látás hónapja

A látás hónapja

A Látás hónapja a Magyar Látszerész Szövetség és az optika szakma által közösen létrehozott kampány. A szervezők, szakmájukat tisztelve szívükön viselik a magyarországi látáskultúrát, - egy olyan társadalmi célú, országos összefogást kívánt létrehozni, mely által a magyar lakosság OKTÓBER hónapban, egy költség nélküli, térítésmentes látásvizsgálatban, szakmai tanácsadásban részesíti azt, aki a kampányban résztvevő üzleteket felkeresi. Ezáltal a magyar lakosság látáskultúráját fejleszteni kívánjuk, éles látás iránti igényét kívánjuk felkelteni. Ez mindannyiunk közügye, mert megfelelő látásélességgel biztonságosabban közlekedhetünk, kényelmesebben végezhetjük a munkánkat, és teljesebb életet élhetünk.

A látás központi idegrendszeri folyamatai

A látás központi idegrendszeri folyamatai

Az elmúlt évtizedekben a látással foglalkozó kutatók egyre több információt szereztek a látás központi idegrendszeri folyamatairól. Cikkemben ezeket, a legszűkebb értelemben vett idegtudományokon sok esetben túlmutató és nemritkán filozófiai kérdéseket is feszegető új eredményeket kívánom összefoglalni.

A látszerészek összefogtak a gagyi ellen

A látszerészek összefogtak a gagyi ellen

Szeged - A rossz minőség ellen fogtak össze a magyar látszerészek: az országos akció ideje alatt ingyen vizsgálják a szemüvegek, napszemüvegek szűrési állapotát. Sokan még mindig nem hiszik el, hogy a drágább jobb, pedig a szakemberek nem győzik mondani: a gagyik többet ártanak, mint használnak.

A macula lutea

A macula lutea

Az időskori maculadegeneráció a felnőttkori szerzett vakság leggyakoribb oka. Alapvetően két formája van: a "száraz" formákban a retinalis pigmentepithelium degeneratív jelenségei uralják a képet, míg a látásromlás okaként legtöbb esetben fellelhető exsudativ, "nedves" formát chorioidealis eredetű, subretinalis érburjánzás jellemzi. A kórkép pontos oka nem ismeretes. A száraz formákat érdemben előnyösen befolyásoló terápiát nem ismerünk. Az exsudativ formákban klinikai vizsgálatok igazolták az argonlézer-kezelés hatásosságát, újabban pedig a fotodinámiás terápia előnyös voltát. A lehetséges sebészi, gyógyszeres és irradiációs kezelések jelenleg is intenzív kutatások tárgyát képezik. A jelentős látásromlással fenyegető "nedves" formák eseteinek csak mintegy egynegyedénél kísérelhető meg sikerrel kecsegtető terápiás beavatkozás.

A szem működése -  Másodpercenként milliónyi inger

A szem működése - Másodpercenként milliónyi inger

Tapasztalataink zömét érzékszerveink működése révén szerezzük. Noha érzékszerveink meglehetősen élesek, a nagy egésznek, a külvilág folytonos változásainak csupán egy részét vagyunk képesek rajtuk keresztül közvetlenül megragadni. Működési körük (más élőlények érzékszerveihez hasonlóan) behatárolt. E létfontosságú szervek funkciói a látás, a hallás, a szaglás, az ízlelés, a tapintás, valamint az egyensúlyérzés. Valamennyi érzékszervünkben közös, hogy az általuk megragadott információt azonos formában, vagyis idegingerületként kódolva, az érzőidegen át juttatja el az agyba. A látás esetében az első jelfeldolgozó egység a szem.

A szemtengelyferdülés

A szemtengelyferdülés

Megszoktuk, hogy beszélgetőpartnerünknek hol egyik, hol másik szemébe nézünk. Ha viszont úgy látjuk, hogy más-más irányba tekint velük, elbizonytalanodunk: most akkor melyikkel is néz minket? Számunkra ez csak apró kényelmetlenség, az illetőnek viszont gyakran egész közérzetét és beilleszkedését meghatározó esztétikai kérdés lehet, de ami a legfontosabb: a szokatlanul össze, vagy széttartó tekintet komoly látásproblémák forrása, esetleg azzal összefüggő vagy egyéb betegségek következménye.

A szemüveg története

A szemüveg története

A szemüveg minden napi életünk nélkülözhetetlen velejárója. 600-700 év hozzávetőlegesen ennyit ér át a szemüveg története napjainkig, pedig aligha vitás hogy a megelőző századokban is akadtak olyanok akiknek szükségük lett volna rá. Ki, mikor, hogyan találta fel? A tény, hogy megszületésének feltételei, az optikai ismeretek már réges-régen megvoltak, a találmány mégis sokáig váratott magára. Az első emlékek i.e. 2000 tájékáról, Ninivéből kerültek elő. Ezek kvarc-kristályból csiszolt lencsék voltak. A feltáró Sir Austin Henry Layard. régész volt, a XIX. sz. elején.

Hirdetés
A szivárványhártya mindent elárul

A szivárványhártya mindent elárul

A szivárványhártya, más néven írisz a vér- és idegpályákon keresztül a szervezet minden fontos területével kapcsolatban áll. Annak magyarázatával azonban máig adós a modern orvostudomány, miként jelenhetnek meg felületén az egyedi alkatra és a betegségekre jellemző sajátosságok. Tény viszont, hogy a szivárványhártya tanulmányozásával könnyebben deríthető fény a panaszok valódi okára, és segítségével a szervezet állapotáról is teljesebb kép nyerhető. Kiválóan alkalmas a különböző elváltozások nyomon követésére is. Az íriszdiagnosztika története egy törött lábú madár esetével kezdődött. Valaki megfigyelte, hogy a madár írisze a baleset után megváltozott, egy aprócska folt keletkezett benne.

A vakság és a dohányzás kapcsolata

A vakság és a dohányzás kapcsolata

A dohányzás nemcsak korai halált okozhat számos kellemetlen módon, de meg is lehet tőle vakulni. Ezt az üzenet közvetítette néhány nagyobb tanulmány, melyet októberben publikáltak, mely szerint a sárgafolt pusztulás és a dohányzás közt kapcsolat van. A macula degeneráció a 65 év felettiek vakságának fő oka, vagy mint azt a Journal of the American Medical Association- ban közölték, szerkesztőségi cikkben "Füst száll a szemedbe is";. A Harvard Egyetemről származó vizsgálatsorozatban csaknem 62 ezer nővér és 21.200 orvos vett részt, megállapították, hogy a dohányzóknál 2-2,5-szer nagyobb az irrevirzibilis szemészeti elváltozások kialakulása, mint a nem dohányzóknál.

Akár a nyolcévesek is viselhetnek kontaktlencsét

Akár a nyolcévesek is viselhetnek kontaktlencsét

A myopia általában 8 éves korban kezdődik. Az Ohio State University kutatói három hónapos tanulmányt végeztek, melynek során úgy találták tízből kilenc nyolcéves rövidlátó gyermek ügyesen használta az eldobható egynapos lencséket. Jeffrey Walline szemészkutató szerint a legtöbb szülő nem feltételezi, hogy nyolcéves gyermeke elég felelősségteljes a feladathoz. A vizsgálatban résztvevő gyermekek azonban szülői segítség nélkül képesek voltak kivenni és betenni az egynapos lencsét, amelyet nem kell tisztítani és fertőtleníteni.

Antal Zsuzsanna látszerész mester

Antal Zsuzsanna látszerész mester

Az Anzsu Optikát Gazdagréten 1998-ban alapítottuk azzal az eltökélt szándékkal alapítottuk, hogy a korábbi gyakorlattal szemben egy sokkal ügyfél-centrikusabb, emberibb és korrektebb teljes körű optikai szolgáltatást nyújtó szaküzletet hozzunk létre. .A gyors, precíz munka és a rendkívül barátságos kiszolgálás hamar elterjedt a lakosság körében, így szolgáltatásainkat, árukészletünket folyamatosan bővítjük.

Az objektívek tulajdonságainak jelölései

Az objektívek tulajdonságainak jelölései

A korszerű objektívek bizonyos tulajdonságait a gyártók az elnevezésben valamilyen betűkóddal megjelölik. A leírásokban leggyakrabban szereplő tulajdonságokról és fogalmakról adunk itt összefoglalót. Az objektívekben található lencsék domborulata általában gömbfelület (szférikus lencsék). Gyakorlati tapasztalat, hogy a lencse közepén és szélein belépő párhuzamos fénysugarak a filmen nem egy pontban találkoznak, szétszóródnak. Ez rontja a rajzolatot. A hiba neve: gömbi eltérés vagy nyíláshiba. Ez utóbbi kifejezés abból ered, hogy a rekesznyílás szűkítésével a hiba csökken. A szűk rekesznyílásnál a lencsék külső része nem vesz részt a képalkotásban. A gömbi eltérés elsősorban a nagy fényerejű, nagy lencsefelületű objektíveknél okoz gondot. A probléma orvoslására a szabályos gömbalaktól eltérő felületű lencséket építenek be egyes objektívekbe. A nem gömbfelületű lencséket szaknyelven aszférikus lencséknek nevezzük. Az aszférikus lencsék használatát a lencsecsiszolási technológiák fejlődése tette lehetővé.

Beépített mini-kontaktlencse

Beépített mini-kontaktlencse

Az Egyesült Államok egészségügyi minisztériuma, az FDA engedélyezte, hogy a rendkívüli mértékben rövidlátók szemébe egy állandó, kivehetetlen, viszont a szokásosnál jóval kisebb kontaktlencsét ültessenek be. Ehhez kifejlesztettek egy speciális implantátumot, amelynek keresztmetszete csupán egyharmada az átlagos lencsének. Így egészen kis lézeres bemetszéssel lehet a szembe, a szaruhártya és az írisz közé helyezni. A beavatkozás csak mínusz 5-től mínusz 20 dioptriáig terjedő fókuszálási hibák esetében ajánlatos. A lencse véglegesen ott marad, ám, ha valamiért mégis el kellene távolítani, úgy a kioperálása megoldható, nagyjából azon a módon, ahogyan egykor beültették.

Benko-Klin

Benko-Klin

Az általunk használt Schwind lézer készülék egy sokat bizonyított, a világ egyik legkiválóbb gyártójának terméke. Cégünk tevékenységi köre a lézeres látáskorrekciós műtéteken kívül kiegészül általános szemészeti szakrendeléssel, vállalunk szemészeti szűrővizsgálatokat is, valamint más szemészeti műtéti beavatkozásokra is kínálunk. Fő tevékenységünk az úgynevezett excimer lézeres dioptria-korrekció, azaz lézeres látásjavítás. A lézeres látásjavítás célja a szem fénytörési hibáinak (rövidlátás, túllátás, astigmatizmus) megszüntetése, csökkentése. Kívánatos esetben így a beavatkozás után nem kell sem szemüveget, sem kontaklencsét viselni, illetve kisebb dioptriára lesz szükség, köszönhetően a lézeres látásjavítás eljárásának.

Buboriné Balázs Tünde látszerész

Buboriné Balázs Tünde látszerész

Kellemes környezetben, innovatív műszerekkel teljeskörû szolgáltatással várjuk tisztelt ügyfeleinket. A szemvizsgálatot Dr.Szabó Irén szemész szakorvos és kontaktológus végzi. A vizsgálati eredmény alapján szakképzett látszerészek segítenek az igényeinek legmegefelőbb szemüvegkeret és szemüveglencsék kiválasztásában.

Tuti menü