Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Cikkek képes leírás - Látszerész.tlap.hu
részletek »

Cikkek - Látszerész.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: latszeresz.tlap.hu » Cikkek
Keresés
Találatok száma - 24 db
A corneába ültetett gyűrűvel helyettesíthető...

A corneába ültetett gyűrűvel helyettesíthető...

Egy új eljárás segítségével, melynek során egy apró, átlátszó gyűrűt ültetnek be a szaruhártyába, talán egyes rövidlátó betegek lézersebészet nélkül is megszabadulhatnak szemüvegüktől vagy kontaktlencséjüktől. A mintegy 15 perces, helyi érzéstelenítéssel végzett beavatkozás során a sebész egy apró bemetszést ejt a szaruhártya szélén, majd ezen át behelyezi a gyűrűt. A páciensek semmiféle fájdalmat vagy zavaró érzést sem éreztek a gyors műtét után, és a gyűrű a szem külső megjelenését sem változtatja meg.

A látás hónapja

A látás hónapja

A Látás hónapja a Magyar Látszerész Szövetség és az optika szakma által közösen létrehozott kampány. A szervezők, szakmájukat tisztelve szívükön viselik a magyarországi látáskultúrát, - egy olyan társadalmi célú, országos összefogást kívánt létrehozni, mely által a magyar lakosság OKTÓBER hónapban, egy költség nélküli, térítésmentes látásvizsgálatban, szakmai tanácsadásban részesíti azt, aki a kampányban résztvevő üzleteket felkeresi. Ezáltal a magyar lakosság látáskultúráját fejleszteni kívánjuk, éles látás iránti igényét kívánjuk felkelteni. Ez mindannyiunk közügye, mert megfelelő látásélességgel biztonságosabban közlekedhetünk, kényelmesebben végezhetjük a munkánkat, és teljesebb életet élhetünk.

A látszerészek összefogtak a gagyi ellen

A látszerészek összefogtak a gagyi ellen

Szeged - A rossz minőség ellen fogtak össze a magyar látszerészek: az országos akció ideje alatt ingyen vizsgálják a szemüvegek, napszemüvegek szűrési állapotát. Sokan még mindig nem hiszik el, hogy a drágább jobb, pedig a szakemberek nem győzik mondani: a gagyik többet ártanak, mint használnak.

A szem működése -  Másodpercenként milliónyi inger

A szem működése - Másodpercenként milliónyi inger

Tapasztalataink zömét érzékszerveink működése révén szerezzük. Noha érzékszerveink meglehetősen élesek, a nagy egésznek, a külvilág folytonos változásainak csupán egy részét vagyunk képesek rajtuk keresztül közvetlenül megragadni. Működési körük (más élőlények érzékszerveihez hasonlóan) behatárolt. E létfontosságú szervek funkciói a látás, a hallás, a szaglás, az ízlelés, a tapintás, valamint az egyensúlyérzés. Valamennyi érzékszervünkben közös, hogy az általuk megragadott információt azonos formában, vagyis idegingerületként kódolva, az érzőidegen át juttatja el az agyba. A látás esetében az első jelfeldolgozó egység a szem.

A szemtengelyferdülés

A szemtengelyferdülés

Megszoktuk, hogy beszélgetőpartnerünknek hol egyik, hol másik szemébe nézünk. Ha viszont úgy látjuk, hogy más-más irányba tekint velük, elbizonytalanodunk: most akkor melyikkel is néz minket? Számunkra ez csak apró kényelmetlenség, az illetőnek viszont gyakran egész közérzetét és beilleszkedését meghatározó esztétikai kérdés lehet, de ami a legfontosabb: a szokatlanul össze, vagy széttartó tekintet komoly látásproblémák forrása, esetleg azzal összefüggő vagy egyéb betegségek következménye.

A szemüveg története

A szemüveg története

A szemüveg minden napi életünk nélkülözhetetlen velejárója. 600-700 év hozzávetőlegesen ennyit ér át a szemüveg története napjainkig, pedig aligha vitás hogy a megelőző századokban is akadtak olyanok akiknek szükségük lett volna rá. Ki, mikor, hogyan találta fel? A tény, hogy megszületésének feltételei, az optikai ismeretek már réges-régen megvoltak, a találmány mégis sokáig váratott magára. Az első emlékek i.e. 2000 tájékáról, Ninivéből kerültek elő. Ezek kvarc-kristályból csiszolt lencsék voltak. A feltáró Sir Austin Henry Layard. régész volt, a XIX. sz. elején.

A szivárványhártya mindent elárul

A szivárványhártya mindent elárul

A szivárványhártya, más néven írisz a vér- és idegpályákon keresztül a szervezet minden fontos területével kapcsolatban áll. Annak magyarázatával azonban máig adós a modern orvostudomány, miként jelenhetnek meg felületén az egyedi alkatra és a betegségekre jellemző sajátosságok. Tény viszont, hogy a szivárványhártya tanulmányozásával könnyebben deríthető fény a panaszok valódi okára, és segítségével a szervezet állapotáról is teljesebb kép nyerhető. Kiválóan alkalmas a különböző elváltozások nyomon követésére is. Az íriszdiagnosztika története egy törött lábú madár esetével kezdődött. Valaki megfigyelte, hogy a madár írisze a baleset után megváltozott, egy aprócska folt keletkezett benne.

A vakság és a dohányzás kapcsolata

A vakság és a dohányzás kapcsolata

A dohányzás nemcsak korai halált okozhat számos kellemetlen módon, de meg is lehet tőle vakulni. Ezt az üzenet közvetítette néhány nagyobb tanulmány, melyet októberben publikáltak, mely szerint a sárgafolt pusztulás és a dohányzás közt kapcsolat van. A macula degeneráció a 65 év felettiek vakságának fő oka, vagy mint azt a Journal of the American Medical Association- ban közölték, szerkesztőségi cikkben "Füst száll a szemedbe is";. A Harvard Egyetemről származó vizsgálatsorozatban csaknem 62 ezer nővér és 21.200 orvos vett részt, megállapították, hogy a dohányzóknál 2-2,5-szer nagyobb az irrevirzibilis szemészeti elváltozások kialakulása, mint a nem dohányzóknál.

Cukorbetegek szemészeti szűrése

Cukorbetegek szemészeti szűrése

A vakság egyik leggyakoribb oka ma is a diabeteses retinopathia, pedig a cukorbetegség szemészeti szövődményei hatékonyan kezelhetők és a látásvesztés az esetek többségében megelőzhető. Brit klinikusok most új irányelveket dolgoztak ki a 2-es típusú diabetesben szenvedők szemészeti szűréséhez. A legtöbb országban évenkénti szemészeti ellenőrzést javasolnak a cukorbetegek számára. Ezt epidemiológiai adatokkal és szakmai bizottsági véleményekkel, nem pedig a bizonyítékokon alapuló orvoslás kritériumaival indokolják. Ezért a szűrések optimális gyakoriságának meghatározására 1991-ben kilenc éven át tartó vizsgálatot indítottak (Liverpool Diabetic Eye Study). Az eredményeket januárban közölte a Lancet.

Hirdetés
Gyógyszer-továbbító kontaktlencse

Gyógyszer-továbbító kontaktlencse

Szingapúrban nano-kutatók olyan kontaktlencsét fejlesztettek ki, amely gyógyszert juttat a szembe, így könnyebben kezelhetővé válnak az olyan betegségek, mint például a zöldhályog. Az újítás azért forradalmi, mert a legtöbb szemgyógyszert szemcseppek útján juttatják be a szembe, azonban így a gyógyszer nagy része azonnal kifolyik a beteg szervből, gyakran bejutva az orrlyukakba, majd a véráramba.

Hallás vagy látás?

Hallás vagy látás?

Nem kérdés, hiszen az érzékszervek nem rivalizálnak egymással, mindegyiknek meg van a saját szerepe az egyén és a környezete közötti kapcsolat fenntartásában. A közvélemény ebből a szempontból érzékszerveink közül a látást biztosító szemnek tulajdonít fontosabb szerepet, míg a halló és egyensúlyozó szerv szerepét kissé leértékeli. Elcsépelt, de igaz, hogy a vak embert szánják és segítik, míg a siketet megmosolyogják, kirekesztik. Sokan úgy teszik fel a kérdést, hogy vajon melyiknek a működése fontosabb és melyikről mondana le az ember, ha választás előtt állna? Azt hiszem, hogy a kérdést így nem helyes feltenni, hiszen az általánosítás ebben az esetben sem vezet pontos válaszhoz. Az egyén számára, bármilyen szervi vagy érzékszervi működészavarban szenvedjen is, az individuum nem csak egy magasan szervezett organizmus, hanem számtalan, más emberektől egyedi jelek által megkülönböztetett test és lélek. Vannak veleszületett vakok vagy gyengénlátók és ugyanígy, születhetnek emberek siketen vagy halláscsökkenten.

Hat ember nyerte vissza látását

Hat ember nyerte vissza látását

A klinikai próbák első fázisában remekül vizsgázott egy szilícium-alapú mesterséges retina. Egy 59 éves férfi 20 év után először látta magát a tükörben, egy másik pedig hosszú évek után pillantotta meg újra feleségét. A hat vak, illetve majdnem vak páciens - akiknek retinája egy ritka örökletes betegség (retinitis pigmentosa) következtében súlyosan károsodott - a műretina beültetése után részlegesen visszanyerte látását, s nem csupán a fény-árnyék viszonyok, de bizonyos alakzatok, mintázatok felismerésére is képes. Egyikük évek óta most látta újra felesége arcát, egy 59 éves férfi pedig 20 év után először pillantotta meg magát a tükörben.

Látásjavító Program célja

Látásjavító Program célja

A látászavarokat, szembetegségeket a gyógyászatban elkülönített problémakörként, az egyéb bel-betegségektől függetlenül kezeljük. Ebben a hagyományos gondolatkörben eltekintünk az egyébként ismert és nyilvánvaló összefüggésektől (anyagcserezavarok, a keringési rendszer problémái, immun-, izom-, idegrendszeri eltérések), és általában igyekszünk a látásromlást egyszerű módon és egységesen lencsével, szemüveggel korrigálni, amivel újra és újra csupán alkalmazkodunk az egyre romló körülményekhez. Egyértelműen látszik, hogy a rendszertől különállóan kezelve ez a probléma sem oldható meg, hiszen a kölcsönhatások eredője akár negatív, akár pozitív módon mindig lecsapódik szervezetünk minden részén, így a szemen is.

Látástréningről, szemtornáról mindenkinek

Látástréningről, szemtornáról mindenkinek

A szemüvegesség minden hiedelem ellenére gyógyítható, tehát a jó látás megtartható, sőt extralátássá fejleszthető. Az egészséges nézési szokásokat újra meg lehet tanulni, és akár életünk végéig szemüveg nélkül élhetünk. A látástréning, szemtorna, szemjóga, Bates-módszer, stb. természetes, szelíd módszert jelent a szemproblémák gyógyítására (dr. W.H. Bates amerikai szemorvos 1860-1931 a látástréning kidolgozója). Minden korosztály rábízhatja magát az egyszerű, relaxáción alapuló gyakorlatokra, mert a látás tanult szokásunk, melynek elfelejtése vezet a szemüveghez. A szemtréning minden szemüveges és a komplikált látási zavart gyógyít, emellett az extra látás kifejlesztésének egyetlen lehetősége. Gyógyítja a színtévesztést és komoly segítséget ad a beszéd, a hallási, az írási, számolási és egyéb zavarok elhárításhoz. A tréning otthon végezhető és már a napi pár perces gyakorlatozásnak is figyelemreméltó hatása van. A tréninget nem kell folytatnia annak, aki visszaállította tökéletes látását, vagy tartós javulást ért el. Visszaeséstől sem kell tartani.

Látni fognak a vakok

Látni fognak a vakok

Chicagói sebészek nem kevesebbel próbálkoznak, mint hogy részben visszaállítsák, illetve megadják a látóképességet vak embereknek: programjuk második fázisában három világtalan ember szemébe ültettek be szilícium mikrocsipet. A mostani három megoperált beteggel együtt immár hat ember retinája mögé helyeztek be csipet, amely, ha az orvosok elképzelése szerint fog működni, akkor vakok millióinak adhatja vissza szemük világát. A tűfej nagyságú csipet kifejlesztő, Illinois állambeli Optobionics cég nem számolt be a 2000 júniusában elvégzett első szemműtétek sikeréről, csak annyit tudni, hogy a csipek működnek. A tudományos elképzelés mindenesetre az, hogy a miniatűr (két milliméteres) csipek az egészséges retinasejtek feladatát ellátva olyan elektromos jelekké alakítják a beérkező fénycsomagokat, amelyeket azután a látóidegen keresztül az agyba továbbítanak, ahol megjelenik a látott kép.

Legszebb érzékszervünk: a szem

Legszebb érzékszervünk: a szem

A szemünk, lelkünk tükre a legszebb érzékszervünk, a köznyelv szerint. Látásunkért felel, vagyis tudományosan szólva azért, hogy a napnak, vagy más fényforrásnak (például ennek a buta monitornak, itt a szemed előtt) a tárgyakról visszaverődő sugarait szemünk közvetítésével idegrendszerünkben érzékelhessük. Alkatrészek a szemünkben A szemgolyónk a szemüreg csontos tokjában helyezkedik el. Védelméről a csontos vázon kívül a szemhéj, a kötőhártyák és a szemüreget kipárnázó zsírszövet gondoskodik. A szempillák a szemhéjak végein a portól és a durvább tárgyak behatolásától védi szemünket, a könnymirigyek feladata - h jól működnek - az, hogy nedvesen tartsák és a fertőzésektől megvédjék a szemgolyót. A szemgolyó maga három rétegből áll. A külső réteg a szemfehérje, ínhártya, amely elöl, a szemrések síkjában a fényt áteresztő szaruhártyába megy át. Az ínhártya a fényt nem engedi át. A második réteg - kívülről befelé - az érhártya, mely a szivárványhártyához és a sugártesthez kapcsolódik.

Magyar sikertörténet

Magyar sikertörténet

Vajon megérzi egy kutató, hogy mi is az a téma, amivel minden áron foglalkoznia kell vagy csak reméli, hogy ha sikerül legyőznie a kezdeti nehézségeket valóban korszakalkotó változásokat hozhat létre? Bitó László professzor, aki azóta már szépirodalmi tevékenysége révén is hírnevet szerzett magának biztos, hogy tudja a választ. Annak idején a díjnyertes prosztaglandin-származék története sem indult zökkenőmentese. Amikor a Columbia Egyetemen dolgozó magyar professzor elkezdett foglalkozni a prosztaglandinok szemnyomáscsökkentő hatásával, több gyógyszeripari vállalat visszautasította a kutatás támogatását, amit az óta minden bizonnyal nagyon megbántak. Az akkor még svéd Pharmacia vette a szárnyai alá a szintetikusan előállított prosztaglandin-származék molekulát. Hatékonysága a szemnyomás csökkentésében már kezdetben egyértelmű volt, de sok nehézség állt még a kutatók előtt. A történet következő fontos állomása Magyarország.

Tuti menü